Mariestad

Mariestad – en vacker liten pärla med natur och landsbygd inpå knutarna

Besök gärna Mariestads stadsbibliotek, Mariestads bildarkiv samt Vadsbo museum: www.mariestad.se  (gärna väl synligt på websidan J)

Stad 1583 Stadsprivilegier av Hertig Karl. Döpt efter hans första hustru, Maria av Pfalz

Ett maktcentra med flera gårdar vid Tidans mynning redan på medeltiden

Fornlämningar i närheten, domarringar och runstenar

Mariestad har en mycket fin Domkyrka trots att det inte är en stiftsstad. Den byggdes när staden grundades för att Hertig Karl var osams med sin bror, kung Johan III. Johan försökte styra kyrkan tillbaka till en mer katolsk kyrkoordning och hade starkt stöd i Skara. Men Karl lät bygga en egen omotiverat stor Domkyrka i sitt hertigdöme, och den placerade han i Mariestad.

På en ö i Tidan ligger Marieholm, kungsgård sedan staden grundades. Vacker kulturmiljö där det är fritt att ströva omkring. På samma ö ligger i dag Vadsbo museum.

Mycket av den äldre bebyggelsen har bevarats i Mariestad, i synnerhet i Gamla stan, några hus från 1600- och 1700-talet.

Residensstad i Skaraborgs län från 1634 och 1997.

Länsstyrelsen lät bygga en ståtlig byggnad på Drottninggatan. Idag Stadsbibliotek. Granne med Stadsbiblioteket ligger den lummiga Stadsparken som anlades på 1850-talet.

Under 1900-talet utvecklades Mariestad till en handels- och industristad. Exempel på industrier är Katrinefors pappersbruk (numer Metsä Tissue) som sedan 1765 haft stor betydelse för stadens utveckling. Mariestads bryggeri och Elektrolux var länge stora arbetsplatser var produkter även är kända utomlands. Idag levererar Nimbus båtfabrik både fritidsbåtar och yachter i landet och till övriga världen.

Den världsberömda gräddglassen Klings glass produceras i Mariestad.

Biosfärsområde – av UNESCO utsett område

ElectriVillage är ett modellområde för hållbar utveckling med världens första och nyligen invigda vätgasanläggning för fordonsdrift.

Tidan och Vänern präglar staden och det finns flera fina badplatser på promenadavstånd från centrum men också fina stränder på öarna runt omkring. Hamnen som länge var viktig för handel och industri, är idag en attraktiv gästhamn.

DaCapo och Göteborgs Universitet med Hantverkslaboratoriet bedriver forskning och utbildningar bland annat inom kulturarv och landskapsvård. Universitet har sina anläggningar längs med Tidan med fina promenadstråk.